Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Gastronomická pornografie

11. 06. 2012 15:21:52
Zvou si ho do Afgánistánu, aby tam vojákům trochou klasické staročeské kuchyně polechtal jejich žaludky. Některým z nás již delší dobu lechtá bránici a jiným gastro dobrodruhům určitě polechtal žlučník. Má svůj pořad, vydal knihu, pak další, bloguje, sportuje a je prý i dobrý milovník. Klement Gottwald české gastronomie Jiří Babica.
Už víme co zabilo Kim Čong Ila.Už víme co zabilo Kim Čong Ila.foto.dama.cz

A protože Babicománii propadl a dále propadá vcelku početný zástup těch, kteří umí do ruky vzít vařečku a ví jak zapnout sporák, sám jsem při návštěvě rodičů shlédl jeden díl jeho pořadu, tak jsem si s chutí přečetl jeho životopis. První překvapení na mě čekalo už z úvodu, kde jsem se dozvěděl, že je vyučený! On by to nebyl nějaký zázrak, přece jen to u kuchaře očekáváme, ale přijde mi podivné, že vyučený Jirka v jednom díle inzeruje jako vynikající večeři pro děti těstoviny vařené ve vodě a sojové omáčce, následně rafinovaně ukryté pod peřinou „ajdamu“. Tomu říkám porce zdraví z posázaví, děti nám vyloženě porostou do krásy, budou mít zdravé zoubky a silné kosti. Snad se to nenaučil v Peterbergers Hofu. Vážně tohle sám servíruje dětem? Na to se dá vzkázat snad jen „Mazal tov“.

Za učiněného kouzelníka je mezi svými kamarády považován i proto, že umí uvařit exotické jídlo bez použití tradičních ingrediencí. Moc si to nedokážu představit, ale když jsem se dostal až k receptu na Tiramisu (což snad ani považovat za exotický recept nelze) alá Žižkov (pomazánkové máslo, piškoty Lidl, granko, rum a uvařený turek), tak si můj žaludek málem sám udělal totální bandáž. Jak tohle někdo může skloňovat v kombinaci s výrazy jako „zážitek“, „gastronomie“, nebo „vrcholná kulinařina“ už komentovat nebudu. Jiří má i zvláštní nedostatky v cizojazyčném názvosloví některých jídel, příloh, či ingrediencí – Ratatouille je Ratatule, ze Spare-ribs jsou najednou Špéritz. Kdo chce pochopit, pochopí, kdo ne, tak má smůlu, Jirka vaří pro normální lidi. Nebo to alespoň tvrdí.

Má i zvláštní smysl pro humor, nebo doufám, že to byl pokus o vtip, když prohlásil: „Pakliže budete mít štěstí jako já, že váš manžel, babička nebo dcera byli na rybách a přinesli kombinaci lososa, tresky a sumce, což se samozřejmě může podařit...“ No podařit se to určitě může, ale moc bych na to nevsázel. Jirka Babica je tedy i neotřelý šoumen a tak to má být, tak je to správné.

A teď si Jirku pozvali do Afgánistánu. Co se nepodařilo Talibanu, to zvládne Jirka sám – jedna z hlášek, které se okamžitě objevily na sociálních sítích a v diskuzích pod články. Dokonce sami vojáci mají strach, že to nejhorší je z celé mise teprve čeká a že se budou muset vypořádat i s novým typem zbraní a to chemickými. Přijde mi to v rozporu s Ženevskou konvencí, ale zřejmě se za ta léta již pravidla lehce uvolnila.

Krásný příklad toho, že i na NE-umění se dá postavit business. Představte si kutilský TV pořad s někým, kdo neumí vzít do ruky kladivo, nebo ekonomické publikace od někoho, kdo v životě neslyšel jména Smith, nebo Keynes a ještě by se mu takto dařilo. Tleskám ve stoje, protože v dnešní době náročných diváků a čtenářů si z ničeho a s ničím vybudovat takové jméno je úspěch hodný mistrů. Jiří prostě umí z hovna uplést bič a ještě zapráskat. A našim vojákům držím palce, aby tu kulinářskou talentmánii přežili. Ne, myslím to zcela vážně.

Autor: Jan Kotlín | pondělí 11.6.2012 15:21 | karma článku: 28.87 | přečteno: 2429x

Další články blogera

Jan Kotlín

Chováme v bytovém domě zvíře

Soužití s domácími mazlíčky se stalo běžnou realitou bytových domů snad všech měst naší republiky. Ať už pes, kočka, křeček, nebo různí plazi zpříjemňují život svým majitelům a mnohdy znepříjemňují život sousedům.

26.5.2015 v 8:59 | Karma článku: 10.89 | Přečteno: 671 |

Další články z rubriky Hobby

Horst Anton Haslbauer

Hyundai, Lamborghini, McLaren a mé dcery

K loňským narozeninám s číslem 77 jsem dostal od dcer Ivy a Petry zvláštní dar. Zaplatily mi možnost, vybrat si svezení v některém supersportovním voze dle vlastního výběru, který nemá problém pokořit třístovku ...

18.10.2017 v 8:00 | Karma článku: 15.02 | Přečteno: 260 | Diskuse

Hana Hořáková

Obal na květináč

Našla jsem doma textilní sáčky, měla jsem je schované několik let dalo-by se říci „k ničemu“ ve skříni. Tak jsem zkusila, obal na květináč.

17.10.2017 v 19:39 | Karma článku: 7.99 | Přečteno: 239 | Diskuse

Hana Hořáková

Mozaiková koule do zahrady

Máte doma zbytky dlaždiček? Nevyhazujte je! Mozaiková výzdoba se nejvíce používá ke zkrášlení podlah. Ale taková mozaiková koule ve vaší zahradě, bude opravdovou perlou.

15.10.2017 v 18:55 | Karma článku: 12.12 | Přečteno: 403 | Diskuse

Hana Hořáková

Papírové brikety sámo dómo

Jak se to stane, že si zkusíte sami vyrobit brikety? Vcelku jednoduše z přebytku zcela nových krabic.

11.10.2017 v 11:00 | Karma článku: 13.81 | Přečteno: 955 | Diskuse

Hana Hořáková

Kaštany v tvoření i v léčitelství

Traduje se o nich, že mají magickou moc. Dodají sílu a energii, ochrání před špatnou náladou i nachlazením.

8.10.2017 v 18:37 | Karma článku: 16.10 | Přečteno: 375 | Diskuse
Počet článků 74 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2725


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.