Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

šelma6005

1. 12. 2011 12:33
Proč by odpoutání od jednotné měny způsobilo astronom ztrátu

Proč by odpoutání od jednotné měny způsobilo astronomickou ztrátu? Nejsem ekonom a tak se jen ptám, pokud někdo tomu rozumí, uvítám průhledné logické vysvětlení. Já jako laik mám za to, že jednotná měna by měla logiku u krajin se srovnatelnou ekonomikou, se srovnatelnými platy a cenami. Jinak je to nekonzistentní guláš a jinak to podle mého dopadnout ani nemohlo. Dokonce ani rozpočtová odpovědnost by tuto nekonzistentnost neřešila.

Jinak nerozumím tomu, proč p. Kotlín míchá naše hlasování o vstupu do EU se vznikem eurozóny.

A nakonec si myslím, že vyrovnané rozpočty všech krajin jsou nereálné, pokud se nemá zhroutit fungování všech státních složek, nebo pokud nedojde ke zvýšení príjmů do státních rozpočtů: Buď zvýšením dosti nízkých daní podnikatelským subjektům, nebo aby stát taky začal podnikat - tedy kupovat akcie výnosných firem nebo zakládat státní podniky. Vím že to zní bolševicky, ale nenapadá mne jak jinak zvýšit příjmy do státních rozpočtů.

0 0
možnosti

J i ř í

1. 12. 2011 8:49
Já jsem hlasoval pro

a hlasoval bych pro i dnes. Jakou máme alternativu? Suverénní, neutrální a nezávislou ČR pod vedením našich skvělých neúplatných politiků, kteří na rozdíl od evropských úředníků důsledně hájí naše národní zájmy a neberou žádné provize od zahraničních firem? Geografickou polohu, kvůli které si Rusko na nás nebude nikdy činit nárok? Vím, většina Čechů ráda tvrdí, že všude v cizině jsou hlupáci a my jsme ti nejchytřejší, ale ono to jaksi tak není. A když porovnám naštvané obličeje lidí u nás kdekoliv na ulici a poněkud laskavější lidi v západní Evropě, nevím, kde se žije lépe... Jenže u nás je zapotřebí mít vždy někoho, na koho bude stádo nadávat: Brusel, ekology, duchovní...

2 0
možnosti

MikiInSpain

1. 12. 2011 10:48
Re: Já jsem hlasoval pro

Ja jsem nehlasoval - kvuli veku mi to o par mesicu nevyslo - ale kdybych hlasovat mohl, pravdepodobne bych hlasoval proti. A to i presto, ze jsem sam vyuzil mnoho vydobytku EU: dotovane studium v cizine, volnost pohybu, bez problemu muzu pracovat v zahranici. Aha, ony to vlastne nejsou vydobytky EU! Moje predstava je nesnazit se o politickou unii, ale o unii ekonomickou, nic prece nebrani tomu i nadale neuplatnovat clo nebo kontrolu osob na hranicich mezi jednotlivymi staty v Evrope i bez EU. Totez plati o dalsich dohodach nebo programech (napriklad vedecke nebo studijni). A na zbytek mame bilateralni smlouvy - proc ne treba klidne standardizovane..

Co se tyce politiku, tak mohu srovnavat pouze se Spanelskem a muzu potvrdit, ze je to naprosto stejne tady jako v CR.  A kdyz rikam naprosto tak to neznamena, ze mozna tam mate to a to ale urcite by se nestalo aby.. NE! Naprosto stejne! Laskavost lidi muzu potvrdit, proto tady taky ziju. Pro penize ne;)

A jedine co drzi CR nad vodou je Kc.

0 0
možnosti

Tajemný muž

1. 12. 2011 8:44
Přiznám se

Já se teda přiznám, já jsem dával ANO. Proč? Dle mého jsme měli na výběr ze dvou zel: 1.V EU nám bude špatně. 2.Mimo EU nám bude mnohokrát hůře. Když to rozvedu - naše ekonomika je celkem hodně závislá na exportu do okolních států. Víte,jaké má EU podmínky pro import z okolních zemí? A za jaké ceny exportuje do okolních zemí? Ty země, které by byly exportem/importem závislé na EU  (byly by jí obklopeny) a neměly by extra silnou domácí ekonomiku (jako CHF), směřovaly by nenávratně ke krachu.

Už tenkrát jsem věděl, že v EU to rozhodně nebude jednoduché a že Němci a pod. si jí budou upravovat podle svých potřeb. Ale druhá možnost by byla ještě horší.

Ze dvou zel vol menší a to jsem udělal.

Bohužel i ty mé představy (podle mnohých extrémně pesimistické) se nakonec ukázaly jako optimismus ve srovnání se socialismem, který v EU panuje dnes. A to jsem si myslel, že volím kapitalismum.

Jedno ale dodám, kdybych to mohl vrátit, hlasoval bych stejně, tenkrát jsme neměli na výběr (něco jako v 38).

0 0
možnosti

maxas

1. 12. 2011 5:07
Hlavní motiv,

který hnal českou veřejnost ke vstupu byla snaha vymanění se z těžkého vlivu Ameriky, pod který nás zatáhlo oněch 10 000 zámořských "poradců" jenž se tu vystřídalo mezi lety 1990 až 2000. Samozřejmě za vydatné pomoci různých Havlů a ostatních "pravdoláskovců" jinak vylizovačů amerických řití. Snaha schovat se pod křídla evropské unie byla zřejmá hlavně u politiků. Do jisté míry se to nakonec povedlo. Dnešní závislost na Americe značně poklesla, a nakonec i sama Amerika dala najevo, že už nás nechce. Spokojila se s tím že převzala naše obytiště zbrojní výroby, která u nás byla plánovitě za aktivní účasti Havla a podobných prakticky  zlikvidována. V roce 1988 byla náš zbrojní export 7 miliard dolarů. Přišla nás ta demokracie pěkně draho. Co je pryč je pryč . Teď se musíme snažit uvolnit "vazalskou" závislost naší malé ekonomiky na západu, hlavně na německém hospodářství. Orientace do mimoevropských regionů, hlavně tedy na východ je pro nás naprostou nutností. A  EU? uvidíme.

0 0
možnosti

cinis

30. 11. 2011 21:03
Návrat k drachmě

UBS v září sestavila zajímavou studii (Euro Break-Up - the Consequences). Situace se od září trochu změnila, ale základní myšlenka zůstává stejná.

Pokud vystoupí Německo, pak to odnese dvěma lety poklesu HDP v řádu cca. 10% HDP. Finanční sektor Německa to přežije, ale bude to mít ničivé dopady na periferní ekonomiky.

Pokud vystoupí nějaká ze slabých ekonomik (např. Řecko), tak zmizí z mapy, protože dopady na HDP budou podstatně silnější. UBS předpokládá až 40% HDP v prvním roce. Na emise dluhopisů může zapomenout a finanční sektor dané země pravděpodobně zažije run na banky a snahu občanů vyvézt své úspory za hranice. Návrat k drachmě rozhodně není doporučován většinou ekonomů, jak autor uvádí.

1 0
možnosti

j.kotlin

30. 11. 2011 21:15
Re: Návrat k drachmě

Dobrý den, co píšete je velice zajímavé, máte odkaz na danou studii? Rád bych se na ní podíval. Teď k EU. Je zvláštní, že se nakonec EU začala podobat vlaku jedoucího do propasti. Víme, že se stejně vybourá, ale vyskočit nemůže nikdo, protože by to na něho mělo katastrofální důsledky. Musím říct, že se na další vývoj trochu zvráceným způsobem těším, protože tahle situace je přesně ta, která se může jednou z těch rozhodujících v dalším vývoji světa. Jsem zvědav, co ekonomické mozky EU předvedou ;-)

0 0
možnosti

kion333

30. 11. 2011 14:17
:-)

Jinak heslo-Jednotní v rozmanitosti(myslím, že poprvé to použil Clinton, nebo ten oteplovač Gore)-je multikulti zvhrlost nejhoršího řádu, takový kulatý čtverec!!

To nejhorší nás , ale díky pseudohumanistům, a různým samozvaným sociálním inženýrům čeká(pokud se něco rychle nestane).Válka s imigranty, respektive výhradně s muslimy.

Výsledek je nejasný.

0 0
možnosti

-cis-

30. 11. 2011 14:11
Pravou rukou za levým uchem

Tak dlouho se všechno bude cpát do norem, až jediná rozmanitost zůstane v nejednotnosti.

0 0
možnosti

j.kotlin

30. 11. 2011 14:12
Re: Pravou rukou za levým uchem

R^

0 0
možnosti

Jednoho krásného dne ...

30. 11. 2011 12:59
gratuluji všem osvíceným,

já si dnes jen sypu popel za hlavu že jsem patřil k těm co vhodili ANO, nicméně se znalostí na tehdejší úrovni bych to určitě udělal zas. to že dnes není včera, neznamená že nelze změnit názor. otázka je zda to volené zás-tupce zajímá.

ostatně p.Streit to vtipně glosuje "Ceterum autem censeo Unionem Europaeam esse delendam!"

0 0
možnosti

rudaz

30. 11. 2011 14:09
Re: gratuluji všem osvíceným,

A proč jste se tehdy nezačetl do letáčku strany SV-SOS? NE - jsme vylepovali a Ing.Veleba (ano, nynější šéf AK ČR) již v r.2002 říkal, co na nás šijí v Bruselu. Znal jejich dokumenty a způsoby, tak jsme mu věřili. Proč né vy?

Pokuste se i nyní věřit např.http://www.suverenita.info. Nebo jiným NEparlamentním stranám a podle toho volit. A:

Bude líp.©

R^V

0 0
možnosti

Equus

30. 11. 2011 12:50
EU = EURO

Pisatel směšuje EU a euro, což není totéž. Navíc mimo EU bychom na tom byli mnohem hůř. Nebo si snad myslí, že by kolem nás vyrostla zeď a množil se nám tu blahobyt?

2 0
možnosti

Jednoho krásného dne ...

30. 11. 2011 12:52
Re: EU = EURO

tak ta zeď asi vyrostla kolem švýcar, norska i lichteinštejnska, ne?

0 0
možnosti

Saša

30. 11. 2011 12:29
Jak to přesně bylo:

http://www.volby.cz/pls/ref2003/re13?xjazyk=CZ

počet obyvatel: 10 300 000 (cca)

počet voličů:       8 259 525

počet ANO::        3 446 758

počet NE:            1 010 448

1 0
možnosti