Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Všechny ovce vpřed!

Vláda nám jednáním o novém balíčku opatření dala opět jasně najevo „Jste ovce, bečte a kráčejte kam vám sami řekneme“. Bezmoc se opět dostavuje, zamračené obličeje jsou na denním pořádku. To jsme opravdu tak stádní národ? Vážně nemáme sílu, ochotu a dostatek patriotismu v krvi k tomu, abychom tento prohnilý systém zvrátili? Otázky opakující se pravidelně v diskuzích na zpravodajských serverech hovoří jasně – víme kde je problém, víme co chceme. Jenže…

Svorně nadáváme na modré straky, rudochy, socany, vévéčka, pomlouváme „knížete“, prezident už není prezidentem, ale zlodějem propisek. Víme, že už od dob družení se v zakouřených hospodách čtvrté cenové s nevysypanými popelníky jsme hlavně národem odborníků na slovo vzatých. Víme jak se hraje hokej, jak vařit lépe než Gordon Ramsey, milovat lépe než Robert Rosenberg, válku proti terorismu bychom měli vyhranou za dva měsíce a že Elvis je naživu a bydlí s Hitlerovými v Krkonoších. Tohle nám jde.

 

Ale v tom nejdůležitějším, co se nás přímo dotýká, nám dochází rady. Těžko uvěřit, že je vůbec něco, co neumíme vyřešit. Ale je. Necháváme se sprostě zneužívat, před každými volbami se v kampaních politických stran motáme jako prd ve vířivce, protože ve finále není z čeho vybírat. Ne, vážně… Důvěra je dávno zklamaná, i dnešní vláda je důkazem toho, že předvolební sliby slouží vážně jen k nalákání těch, kteří pravděpodobně vylezli z šumavských hvozdů po dvaceti letech separace a ještě jim zbyla notná dávka naivity. Stačí se podívat na předvolební slibotechnu současné vlády a aktuální stav – přesný opak toho, co jsme chtěli, toho co jsme si zvolili (kde je to rázné zatočení s korupcí, kde je snižování přezaměstnanosti na úřadech, kde jsou průhlednější státní zakázky a efektivnější nakládání se svěřenými prostředky?). My ostatní u volebních uren vybíráme „to nejmenší zlo“. Ruku na srdce, je to tak? Neexistuje politická strana, které by se dalo věřit. A tak to vyústí opět ve stejnou situaci jako vždy – mladí k volbám nepůjdou, proč také, je to ztráta času, volit není koho a když, tak to stejně bude banda zlodějů, ke svému si tedy přijdou voliči komunistů, složení převážně z fanatiků a důchodců, pro které volby představují vítanou zábavu zadarmo. Jejich účast je tedy hojná a podpora „jejich“ strany znatelná. Míra znechucení přesáhla meze normálu a na mnohé působí agitka různých sdružení a hesla „chcete změnu? Nezapomeňte volit!“ téměř ironicky. 

 

Přiznejme si, že možná na tu demokracii nejsme stavění, že prostě nevíme a neumíme z ní vytěžit její přednosti. Ne, nechci prosazovat diktaturu, nebo jiný druh absolutní moci, ale přiznejme si, že myšlenky na rázné zatočení s těmi, kteří vědomě rozkrádají naši státní pokladnu si v sobě nosíme všichni. Už jen ta představa, že by některý z oněch lobbistů, zkorumpovaných politiků, majitelů firem a dalších dostal za zneužití svých pravomocí v obchodním styku, za korupci, nebo za jiný podobný delikt například třicet let nucených prací v dolech. Nebo ještě lépe – koště, lopatu, v létě uklízet vajgly a v zimě sníh, na čelo vytetovat zloděj. Místo toho se s nimi mažeme jako s exkrementem a jen to více zapáchá, světu jsme pro smích, sobě také, ale to si přizná jen pár jedinců. Ostatní jen tiše sedí, čekají a mnohdy trpí. Důležité je položit si otázku NA CO ČEKÁME? Až přijde velký zázrak, poplácáme se po ramenou a budeme se mít najednou dobře? Jasně, že ne… ale jak z toho rozjetého vlaku vykopat ty všechny černé pasažéry. Někde jsem četl článek o tom, že roční nedohledatelné úniky z veřejných financí jsou veřejně nepřiznatelných několik desítek miliard korun. Koukám se na daná čísla trochu skepticky, ale možná to až taková utopie nebude. To by hned schodek rozpočtu nevypadal tak katastrofálně.

 

Vláda je složena z našich zástupců, staré přísloví říká, že s velkou mocí přichází i velká zodpovědnost a že by všude měla fungovat jakási balance. Tím, že se někdo vydá cestou politika se mu otevírají nové možnosti. Balancí tedy musí být zpřísnění trestů za to, že se takový člověk nechá zlákat a zneužije svých nových možností ve vlastní prospěch.

 

Autor: Jan Kotlín | středa 23.5.2012 16:12 | karma článku: 23,99 | přečteno: 1607x
  • Další články autora

Jan Kotlín

Chováme v bytovém domě zvíře

Soužití s domácími mazlíčky se stalo běžnou realitou bytových domů snad všech měst naší republiky. Ať už pes, kočka, křeček, nebo různí plazi zpříjemňují život svým majitelům a mnohdy znepříjemňují život sousedům.

26.5.2015 v 8:59 | Karma: 11,68 | Přečteno: 889x | Společnost

Jan Kotlín

Svátek leteckých nadšenců CIAF 2014

"Já vedi, já vidi, já nudi." Přišel jsem, viděl jsem, znudil jsem se. Tak by asi podle nálady okolo stojících ohodnotil Hawkeye Pierce letošní ročník jedné z nejprestižnějších leteckých akcí, která se v naší krajině dá navštívit.

8.9.2014 v 8:40 | Karma: 15,63 | Přečteno: 849x | Diskuse| Kultura

Jan Kotlín

Houpání přece nezabíjí

Houpat se je přirozené a běžné. Už od kočárku, kolíbky nás ten stereotypní pohyb uklidňuje. Možná to máme v genech od dob houpání na stromech, odkud jsme se postupně přesunuli na pevnou zem a k pohybu kupředu dál sloužily jen nohy. V dětství a pubertě jsme se houpali snad všichni, ve stáří se mnoho z nás rádo posadí do houpacího křesla na verandě nějaké pěkné chaty u lesa. Rozhoupané dětství přežila většina z nás ve zdraví. Proč je tomu najednou jinak?

23.8.2014 v 10:31 | Karma: 13,88 | Přečteno: 630x | Diskuse| Společnost

Jan Kotlín

Lupeny na MS v hokeji 2015

Organizační výbor mistrovství světa 2015 zveřejnil ceny vstupenek, jejichž prodej odstartuje v průběhu listopadu. Detailní podrobnosti prodeje budou upřesněny, ceny jsou však už dány. Na zápasy základních skupin stojí lístky od 190 do 1690 korun, záleží na atraktivitě duelu. Kdo chce vidět český tým, zaplatí minimálně 1290 korun. (zdroj www.hokej.cz)

20.8.2014 v 13:55 | Karma: 13,09 | Přečteno: 1444x | Sport

Jan Kotlín

Dovolená po Česku - 4.díl

Jmenuji se Karel. Karel Bartáček. Je mi třicet-sedm let a letos jsme s manželkou Marií vyrazili po dvaceti letech na dovolenou. Do Egypta. A toto je náš deník.

10.8.2014 v 14:23 | Karma: 14,38 | Přečteno: 1010x | Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...