Svátek leteckých nadšenců CIAF 2014

8. 09. 2014 8:40:24
"Já vedi, já vidi, já nudi." Přišel jsem, viděl jsem, znudil jsem se. Tak by asi podle nálady okolo stojících ohodnotil Hawkeye Pierce letošní ročník jedné z nejprestižnějších leteckých akcí, která se v naší krajině dá navštívit.

První víkend v září v Hradci již tradičně patří burácejícím motorům, brilantní akrobacii, stánkům s klobásou a modely balzových letadel. Praví letečtí nadšenci (jsem jedním z nich) mají CIAF v kalendáři zapsaný s poznámkou „účast nutná“, proto je zklamáním, že jeho původní velká prestiž byla již definitivně utopena v kerosinu na dně 75 galonové přídavné nádrže.

Vezměme to úplně od začátku – CIAF do Hradce jednoznačně patří, o tom netřeba diskutovat. Přece jen se tam narodil a tak své letošní 21. narozeniny oslavil opět na své domácí půdě. Co ale nepatří do CIAF je pan Aleš Cabicar z pořadatelské agentury. Pod jeho taktovkou totiž po programové stránce rok od roku mění svoji podobu z nádherného zážitku do druhořadé letecké show jejíž fanouškovská základna je rok od roku více prořídlá. To, že předprodeje vstupenek startují o parník dříve, než je zveřejněn program (ten je odmaskován prakticky až den před samotným dnem D) a diváci tím tedy kolikrát kupují zajíce v pytli, je tak nějak klasikou. Naštěstí se nákup vstupenek dá řešit až na místě za stejnou cenu. Prvním podezřením na nízkou úroveň organizace už byla komunikace s fanouškovskou základnou na sociálních sítích. Zatímco tamní administrátor vesele přidával fotky, nikdo nereagoval na hromadící se dotazy fanoušků. Frustrace gradovala a vyústila v demonstrativní absenci na samotném festivalu od některých skalních fandů a hromady komentářů říkajících slušnější, nebo sprostší verzí to samé – takhle opravdu NE! (viz )

Samotná akce si pak koledovala o vypuštění slova International ze svého názvu. Zatímco dříve jsme se kochali pohledem na letové ukázky strojů v barvách letectva Belgie, USA, Velké Británie, Holandska, Německa, Norska, Jordánska, Slovenska, Francie, Polska a Maďarska (2009), letos bychom zahraniční účast spočítali na prstech rukou a těch, kteří se dostali do vzduchu, už byla skutečně hrstka. Na letadla se chodíme koukat jak létají, ne jak parkují na stojánkách. To zřejmě organizátoři zapomněli a už tak velmi slabý program byl osekán o velká lákadla, která se jen vyhřívala na prudkém hradeckém slunci. Znechucení fanoušci si tak vyplňovali čas diskuzemi o tom, proč když přiletí F16 až z Belgie, tak nemůže pro diváky udělat pár průletů a okruhů a vzpomínali na předchozí ročníky, kde se proháněly po nebi MiGy 29, Typhoony, Gripeny doprovázely B737, nebo fantastickou akrobatickou skupinu Breitling. Zasvé vzaly i mnohé sliby, kterými se na poslední chvíli snažila pořadatelská agentura uklidnit fanoušky požadující vrácení vstupného. Z programu letových ukázek tedy pomalu odpadly i Eurofighter Typhoon, MiG 15 nakonec ani nepojížděl a do vzduchu se nedostal ani SOKO Galeb. Nuda v Brně, tedy Hradci chtělo by se říct. Dokonce jsme zvažovali, že se pojedeme raději koupat.

Co zůstalo zcela bez skrupulí zachováno bylo vstupné 300 Kč spojené s parkováním za stovku na celý den. Jen pro srovnání – vstupenky na letošní Aerosalon v Paříži stály na celý den 14 EUR (370 Kč) za které divák dostal takovou nálož statických a letových ukázek, až mu z toho šla hlava kolem. A abych jen nehanil - velké a upřímné poděkování patří Armádě ČR a jmenovitě Martinu Špačkovi, který s Gripenem předvedl "zač jsou tomu plné nádrže" a Ondřeji Špankovi, který řádně prohnal po nebi L159 ALCA. Sklidili zasloužený potlesk.

Věřím, že letošní negativní zkušenost bude pro pořadatelskou agenturu tím správným nakopnutím a CIAF se opět stane uznávaným svátkem pro letecké nadšence ze všech koutů naší republiky.

Hurá na Dny NATO do Ostravy!

Autor: Jan Kotlín | pondělí 8.9.2014 8:40 | karma článku: 15.63 | přečteno: 843x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.97 | Přečteno: 237 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 313 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.05 | Přečteno: 346 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 74 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2742

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...