Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Gastronomická pornografie

11. 06. 2012 15:21:52
Zvou si ho do Afgánistánu, aby tam vojákům trochou klasické staročeské kuchyně polechtal jejich žaludky. Některým z nás již delší dobu lechtá bránici a jiným gastro dobrodruhům určitě polechtal žlučník. Má svůj pořad, vydal knihu, pak další, bloguje, sportuje a je prý i dobrý milovník. Klement Gottwald české gastronomie Jiří Babica.
Už víme co zabilo Kim Čong Ila.Už víme co zabilo Kim Čong Ila.foto.dama.cz

A protože Babicománii propadl a dále propadá vcelku početný zástup těch, kteří umí do ruky vzít vařečku a ví jak zapnout sporák, sám jsem při návštěvě rodičů shlédl jeden díl jeho pořadu, tak jsem si s chutí přečetl jeho životopis. První překvapení na mě čekalo už z úvodu, kde jsem se dozvěděl, že je vyučený! On by to nebyl nějaký zázrak, přece jen to u kuchaře očekáváme, ale přijde mi podivné, že vyučený Jirka v jednom díle inzeruje jako vynikající večeři pro děti těstoviny vařené ve vodě a sojové omáčce, následně rafinovaně ukryté pod peřinou „ajdamu“. Tomu říkám porce zdraví z posázaví, děti nám vyloženě porostou do krásy, budou mít zdravé zoubky a silné kosti. Snad se to nenaučil v Peterbergers Hofu. Vážně tohle sám servíruje dětem? Na to se dá vzkázat snad jen „Mazal tov“.

Za učiněného kouzelníka je mezi svými kamarády považován i proto, že umí uvařit exotické jídlo bez použití tradičních ingrediencí. Moc si to nedokážu představit, ale když jsem se dostal až k receptu na Tiramisu (což snad ani považovat za exotický recept nelze) alá Žižkov (pomazánkové máslo, piškoty Lidl, granko, rum a uvařený turek), tak si můj žaludek málem sám udělal totální bandáž. Jak tohle někdo může skloňovat v kombinaci s výrazy jako „zážitek“, „gastronomie“, nebo „vrcholná kulinařina“ už komentovat nebudu. Jiří má i zvláštní nedostatky v cizojazyčném názvosloví některých jídel, příloh, či ingrediencí – Ratatouille je Ratatule, ze Spare-ribs jsou najednou Špéritz. Kdo chce pochopit, pochopí, kdo ne, tak má smůlu, Jirka vaří pro normální lidi. Nebo to alespoň tvrdí.

Má i zvláštní smysl pro humor, nebo doufám, že to byl pokus o vtip, když prohlásil: „Pakliže budete mít štěstí jako já, že váš manžel, babička nebo dcera byli na rybách a přinesli kombinaci lososa, tresky a sumce, což se samozřejmě může podařit...“ No podařit se to určitě může, ale moc bych na to nevsázel. Jirka Babica je tedy i neotřelý šoumen a tak to má být, tak je to správné.

A teď si Jirku pozvali do Afgánistánu. Co se nepodařilo Talibanu, to zvládne Jirka sám – jedna z hlášek, které se okamžitě objevily na sociálních sítích a v diskuzích pod články. Dokonce sami vojáci mají strach, že to nejhorší je z celé mise teprve čeká a že se budou muset vypořádat i s novým typem zbraní a to chemickými. Přijde mi to v rozporu s Ženevskou konvencí, ale zřejmě se za ta léta již pravidla lehce uvolnila.

Krásný příklad toho, že i na NE-umění se dá postavit business. Představte si kutilský TV pořad s někým, kdo neumí vzít do ruky kladivo, nebo ekonomické publikace od někoho, kdo v životě neslyšel jména Smith, nebo Keynes a ještě by se mu takto dařilo. Tleskám ve stoje, protože v dnešní době náročných diváků a čtenářů si z ničeho a s ničím vybudovat takové jméno je úspěch hodný mistrů. Jiří prostě umí z hovna uplést bič a ještě zapráskat. A našim vojákům držím palce, aby tu kulinářskou talentmánii přežili. Ne, myslím to zcela vážně.

Autor: Jan Kotlín | pondělí 11.6.2012 15:21 | karma článku: 28.87 | přečteno: 2422x

Další články blogera

Jan Kotlín

Chováme v bytovém domě zvíře

Soužití s domácími mazlíčky se stalo běžnou realitou bytových domů snad všech měst naší republiky. Ať už pes, kočka, křeček, nebo různí plazi zpříjemňují život svým majitelům a mnohdy znepříjemňují život sousedům.

26.5.2015 v 8:59 | Karma článku: 10.89 | Přečteno: 671 |

Další články z rubriky Hobby

Tereza Špetlíková

Střihněte si na šaty!

Kdo by to neznal. Nic správně nesedí, nikde nemají to, co zrovna chci, ačkoliv jde přeci o úplně jednoduchý střih, tady se mi nelíbí vzor nebo barva, tohle je zase z hrozného materiálu... a pak přichází spásný nápad. Co kdybych...

4.8.2017 v 7:56 | Karma článku: 12.77 | Přečteno: 670 | Diskuse

Tomáš Houška

Manifest pijáka kávy

Mám rád dobrou kávu. To je problém, protože míst, kde mi ji připraví, je tuze málo. Po Praze kromě čaovny U legionáře tak dva tři další podniky a to je vše. Nemáte náhodou cukrárnu, bar nebo kavárničku? Pak by to bylo pro vás.

11.7.2017 v 9:35 | Karma článku: 16.98 | Přečteno: 468 | Diskuse

Jiří Mitáček

Jak jsem si pořídil „motůčko“….

Cože, nevíte co to je? Vysvětlím pro kutilské laiky... Je to takové normální kolečko, alias trakař, které má přídavný elektromotor a dokáže s Vámi drandit bez námahy ve skoro jakémkoli použitelném výškovém převýšení.

14.6.2017 v 11:20 | Karma článku: 21.13 | Přečteno: 781 | Diskuse

Kristian Hanko

Chytrý tuning

Hned na úvod se přiznám, že nejsem velký vyznavač tuningů pro osobní automobily. S tuningem u automobilů je to totiž dost podobné, jako s make-upem u žen: když ho dáte příliš, zničíte to, co je přirozeně hezké!

13.6.2017 v 14:20 | Karma článku: 4.08 | Přečteno: 124 | Diskuse

Černá Kristýna

Slepice od jedný do stojedný

Nedávno jsem se rozhodla nakreslit 300 slepic a napsat o tom. Tak tedy, tady máme druhý díl. Jak slepičí projekt pokračuje? Zpočátku bylo nadšení tak velké, že šlo všechno stranou a já kreslila slepice jek vzteklá. Nebude 300 málo?

12.6.2017 v 15:04 | Karma článku: 8.86 | Přečteno: 279 | Diskuse
Počet článků 74 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2723
free counters .

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.