Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čína nám zdražuje Vysočinu

Za drahou Vysočinu mohou Číňané… No nepřekvapuje vás to? Po dobách, kdy za všechno mohli marťani, pak kapitalistický brouk mandelinka bramborová, Jennifer Lopez, počasí, tu máme naší spásu, Číňany. Na ně se dá hodit prakticky cokoliv, oni to snesou.

Omlouváme si svoji neschopnost a hledáme jako malí frackové někoho, nebo něco, kam svoji odpovědnost hodit, ukázat prstem a kňourat. Salám Vysočina, toho času již s původní Vysočinou ani vzdáleně příbuzný, chudáček plný separátů, náhražek, rychlosolí, éček a jiných pochutin je novým zářným příkladem. I přes to, že některé štangle hrdě se honosící původními názvy jako Vysočina, Poličan, Gothaj se někdy vážně nedají konzumovat, tak je český zákazník kupuje ve velkém a evidentně mu nevadí, že někdy obsahují jen „špetku masa pro chuť“. Koukáme na špičku ledovce a zase narážíme na tu klasickou paralelu – lidé nemají peníze, ale jíst musí (na housce a čaji nikdo dlouho nepřežije), znevýhodňování našich zemědělců nás nutí dovážet maso ze zahraničí (viz článek – každé druhé kilo vepřového masa je z dovozu) a stále tlačit cenu dolů, ale jen u výkupu, protože marže obchodních řetězců musí zůstat šťavnatá a když už si ze svých vysokých marží trochu seberou, tak čekají medaily za statečnost. Zemedělci se naprosto logicky ptají jak je možné, že cizí prasata vyjdou i s dovozem k nám na kilo levněji, než je výkupní cena veprového od nich. Čím je tedy proboha krmí? Nebo máme tu dotační politiku vážně tak úchylně nastavenou?

Ti naši zemědělci.

Projeďte se autem po malebné krajině té naší přenádherné vlasti a místo kochání se přírodou se podívejte, kolik vepřínů, kravínů, velkovýkrmen je zavřených, na kolika polích napočítáte jiné plodiny než řepku. Zemědělci vzdávají svůj boj s hloupým dotačním systémem a nelze se jim divit. V informačním věku už nás nezajímá odkud se to všechno bere, nás zajímá jen, že až pojedu v sedm večer ze své kanceláře do Kauflandu, Tesca, Alberta, tak tam na mě bude v pultech čekat všechno to, co tak rád do noci cpu do žaludku.

Za komanče bylo líp a nic se nešidilo.

Ale to je pěkný nesmysl. Šidilo se a ne že ne. Sice se neustále argumentuje tím, že na všechno byly normy a kdo nesplnil normu, tak dostal pár knedlíků ve čtvrté cenové za rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví, ale zase takový višňový sad to taky nebyl. A teď hovořím z vlastní zkušenosti, respektive reprodukuji informace od lidí, kteří pracovali pro PMP, tedy pro Pramen Maso Praha (možná, že znáte). Věřte tedy, že se směsi na salámy nastavovaly drceným ledem, ve větším měřítku se používala rychlosůl, cinkly se váhy, prostě cesta se vždy našla. To nic nemění na faktu, že ve své podstatě se salám opravdu skládal z masa. Masa adekvátního druhu toho daného salámu (tedy že do Vysočiny se necpal drůbeží!!! separát). (a jen pro doplnění – řezníci si sami pro sebe dělali „vedlejší várky“, které byly naprosto nešizené a musím uznat, že něco takového jsem vážně už nikdy po tom nejedl – u nás tedy. Ale to byla podpultovka určená pro vlastní spotřebu, nebo bartrový obchod.)

Karty jsou rozdány.

V jednom ze svých předchozích článků jsem EU přirovnal k „moderní“ verzi RVHP, která si s sebou táhne všechny její původní neduhy. Máme tu další pěkný příklad. A že se mléko vylévá do kanálů, protože nějací vlezdobruselisti tenkrát vymysleli, že zrovna Polsko bude produkovat pro EU mléko a Rakousko vejce, tak jde celý původní vcelku fungující systém do pryč. Nejen naše vláda, ale i celý slavný Brusel zapomíná totiž na jeden podstatný fakt – nejen zemědělci, ale nikdo z nás není totálně nasazený, může se svobodně rozhodovat, může se bránit. Proč o tom mluvím? On ten systém je od nich evidentně nastavený stylem – tady máme dvacet farem, všechny budou produkovat řepku, to bude tolik a tolik za rok, udělají se tabulky a stanoví pravidla. Ale do toho jejich pexesa jim všichni zasahujeme svými svobodnými rozhodnutími, zemědělci zaparkovali traktory, vybili chovy a vrhli se, co já vím, na pořádání školení pro manažery, nebo místo kravína otevřeli autobazar. Už je jen třešničkou na dortu fakt, že když se o všeobecných podmínkách v EU vyjednávalo, tak naše vyjednávací mise skončila totálním fiaskem. To bylo tenkrát řečí, vzpomínáte? – ono to zase tak špatné nebude, mohli jsme dopadnout hůř, stejně máme báječné podmínky a je jedno, že ostatní přistoupivší jsou na tom lépe (někde musím ty články vykrámovat, bude to zábava na letní grilovací večery s přátely, nebo to můžeme vydat jako sborník vtipů).

Neklamejte nás.

Když je něco Vysočina, pak má být Vysočinou. Špekáček špekáčkem. Jsem pro tvrdší postihy proti zneužívání značek a dobrého jména určitých výrobků. Ať si tomu dávají výrobci názvy jaké chtějí, současná situace nesmí být tolerována. U špekáčků to šlo, proč bychom to nemohli zavést i u jiných výrobků. Když jde někdo do autosalonu koupit si BMW, tak se těžko smíří s tím, že doma zjistí, že to má motor z trabanta a sedačky ze stopětky. Za plnou cenu nejlépe. Nenechme se klamat a dělat ze sebe blbce.

Zákazník se rozhodne.

Protože si na své peněžence sedím sám a kromě daní, daní z daní, daní z přidané hondoty, daní spotřebních, daní z nemovitosti… víte co, to bychom tu byli ještě dlouho… prostě kromě daní a jiných poplatků, které platit státu musím, si o dalších výdajích rozhoduji sám. Jako spotřebitel mám tedy jedinečnou šanci ukázat své preference. Když se mi něco nelíbí, tak to prostě nekoupím. Má salám málo masa? Nekoupím. Má salám něžně přiznanou ušlechtilou plíseň (Tesco) na povrchu? Nekoupím. U pultu se na mě koukají jako na tydýta, když po nich chci vidět u toho jejich nakrájeného bůh ví odkud salámu složení? Mají smůlu, nekoupím. Nejlepší kontrolou je spotřebitel. Stačí se naučit nakupovat, kupovat si lepšího méně, naučit se jíst to, co má aktuálně sezónu (mimochodem chřest je teď velmi levný, úžasný oběd… a bez vepřového).

A tak si řekněme pravdu, že šidit se nemusí. Pořád ještě existuje spousta alternativ, stále jsou řezníci soukromníci, u kterých vás vůně domácích klobásek pohladí, cestou od něho si uděláte procházku přes trh a koupíte čerstvou zeleninu. Je to všechno na nás, tak nakupujme s rozumem. Pěkný den přátelé.

Autor: Jan Kotlín | úterý 29.5.2012 9:04 | karma článku: 38,16 | přečteno: 3896x
  • Další články autora

Jan Kotlín

Chováme v bytovém domě zvíře

Soužití s domácími mazlíčky se stalo běžnou realitou bytových domů snad všech měst naší republiky. Ať už pes, kočka, křeček, nebo různí plazi zpříjemňují život svým majitelům a mnohdy znepříjemňují život sousedům.

26.5.2015 v 8:59 | Karma: 11,68 | Přečteno: 889x | Společnost

Jan Kotlín

Svátek leteckých nadšenců CIAF 2014

"Já vedi, já vidi, já nudi." Přišel jsem, viděl jsem, znudil jsem se. Tak by asi podle nálady okolo stojících ohodnotil Hawkeye Pierce letošní ročník jedné z nejprestižnějších leteckých akcí, která se v naší krajině dá navštívit.

8.9.2014 v 8:40 | Karma: 15,63 | Přečteno: 849x | Diskuse| Kultura

Jan Kotlín

Houpání přece nezabíjí

Houpat se je přirozené a běžné. Už od kočárku, kolíbky nás ten stereotypní pohyb uklidňuje. Možná to máme v genech od dob houpání na stromech, odkud jsme se postupně přesunuli na pevnou zem a k pohybu kupředu dál sloužily jen nohy. V dětství a pubertě jsme se houpali snad všichni, ve stáří se mnoho z nás rádo posadí do houpacího křesla na verandě nějaké pěkné chaty u lesa. Rozhoupané dětství přežila většina z nás ve zdraví. Proč je tomu najednou jinak?

23.8.2014 v 10:31 | Karma: 13,88 | Přečteno: 630x | Diskuse| Společnost

Jan Kotlín

Lupeny na MS v hokeji 2015

Organizační výbor mistrovství světa 2015 zveřejnil ceny vstupenek, jejichž prodej odstartuje v průběhu listopadu. Detailní podrobnosti prodeje budou upřesněny, ceny jsou však už dány. Na zápasy základních skupin stojí lístky od 190 do 1690 korun, záleží na atraktivitě duelu. Kdo chce vidět český tým, zaplatí minimálně 1290 korun. (zdroj www.hokej.cz)

20.8.2014 v 13:55 | Karma: 13,09 | Přečteno: 1444x | Sport

Jan Kotlín

Dovolená po Česku - 4.díl

Jmenuji se Karel. Karel Bartáček. Je mi třicet-sedm let a letos jsme s manželkou Marií vyrazili po dvaceti letech na dovolenou. Do Egypta. A toto je náš deník.

10.8.2014 v 14:23 | Karma: 14,38 | Přečteno: 1010x | Cestování

Jan Kotlín

Novinářská žumpa

Když Miloš Zeman prohlásil, že (cituji): „Novináři jsou pitomci, hnůj a fekálie.“ a „Za celý svůj život jsem se nesetkal s blbějším a závistivějším stvořením, než je český novinář...“, musel jsem se smát. Jak já byl tenkrát zaslepený, teprve s odstupem času mi jeho slova znovu zní v uších. Tentokrát už beze smíchu. A i když nejsem jeho příznivcem, tak se mu pravda upřít nedá.

1.8.2014 v 12:55 | Karma: 36,79 | Přečteno: 2860x | Diskuse| Média

Jan Kotlín

Dovolená po Česku - 3.díl

Jmenuji se Karel. Karel Bartáček. Je mi třicet-sedm let a letos jsme s manželkou Marií vyrazili po dvaceti letech na dovolenou. Do Egypta. A toto je náš deník.

31.7.2014 v 17:03 | Karma: 14,77 | Přečteno: 1357x | Letní povídka

Jan Kotlín

Dovolená po Česku - 2.díl

Jmenuji se Karel. Karel Bartáček. Je mi třicet-sedm let a letos jsme s manželkou Marií vyrazili po dvaceti letech na dovolenou. Do Egypta. A toto je náš deník.

29.7.2014 v 11:48 | Karma: 18,25 | Přečteno: 1666x | Letní povídka

Jan Kotlín

Dovolená po Česku - 1.díl

Jmenuji se Karel. Karel Bartáček. Je mi třicet-sedm let a letos jsme s manželkou Marií vyrazili po dvaceti letech na dovolenou. Do Egypta. A toto je náš deník.

28.7.2014 v 15:58 | Karma: 36,19 | Přečteno: 5688x | Letní povídka

Jan Kotlín

Mafie zubatého listu

Po vcelku úspěšném roce, kdy nás policie mnoho..., dostkr..., no spíše párkrát přesvědčila, že je hodna i našeho obdivu a v pár případech i potlesku, tak tentokráte opět trochu šlápnutí vedle. A protože nejpalčivějším problémem ČR je beze sporu marihuana, bylo jejich pondělí 4.11.2013 právě ve znamení zubatého listu.

5.11.2013 v 13:11 | Karma: 17,96 | Přečteno: 787x | Diskuse| Společnost

Jan Kotlín

Šokující vepřové

Kaufland. Oddělení masa, vepřového, dvě vymazlená selátka zatavená ve fólii čekají na svého budoucího majitele. Nikde žádný řev, žádné protesty, klid. Nikdo v křečích nezvrací do boxu s mraženými kachnami, nikdo se nekřižuje a nevzývá všechny bohy, stejně tak i transparenty zůstaly doma. Tak o co vlastně v tom Polsku a Německu jde?

17.10.2013 v 13:07 | Karma: 48,32 | Přečteno: 77316x | Diskuse| Společnost

Jan Kotlín

Apel na iDnes

Dnešní příspěvek bude velmi krátký, rád bych takto veřejně vznesl dotaz na redakci iDnes. Zvykli jsme si a je pochopitelné, že bez reklamy dnes žádný internetový portál, který chce být úspěšný, prostě nemůže přežít. Kde je ale pověstná hranice "zajištění cashflow" a "úcty, respektu" vůči druhým?

26.7.2013 v 12:32 | Karma: 26,06 | Přečteno: 886x | Společnost

Jan Kotlín

Vinkulace na půl dne

Sjednání hypotečního úvěru je běh na dlouhou trať a vyžaduje si pevné nervy. Kdo zažil, potvrdí. Podruhé v životě by to mělo jít jako po másle. Jaké bylo ale moje překvapení, když jsem nakonec málem doběhl na minoritě - vinkulaci pojistného.

17.6.2013 v 16:36 | Karma: 22,28 | Přečteno: 1022x | Ostatní

Jan Kotlín

Oko za oko a život za život?

Smrt jakéhokoliv člověka je vždy situací, která zasáhne velké množství lidí. Jeho rodinu, přátele, kolegy ze zaměstnání, spolužáky. Někdy je smrt politickým gestem, které vyjadřuje postoj mnoha. Jindy něčí smrt otevře lidem oči, přinese mnoho otázek a nadzvedne ze židle i takové, které jen tak něco nerozhází. Tak jako vražda patnáctileté Petry z Jihlavy.

29.3.2013 v 14:10 | Karma: 36,46 | Přečteno: 2062x | Diskuse| Společnost

Jan Kotlín

Přichází to samo

Nemám ještě ani stromek. Vlastně nemám ani ozdoby, které bych na něj navěsil. Nemám cukroví. To co jsem dostal darem jsem předaroval hladovému pracovnímu kolektivu. Pořád se někam ženu, září, listopad, devatenáctého prosince. Během okamžiku. Mrknutím oka.

19.12.2012 v 15:40 | Karma: 14,34 | Přečteno: 889x | Diskuse| Společnost

Jan Kotlín

Reklama za pětník

Kolik let tomu už je, kdy jsme se smáli německým turistům v Krkonoších, jak si nacpávali pupky borůvkovými knedlíky se svíčkovou omáčkou za vydatného zalévání pivem se Spritem. Módní trend se za dekádu dohrabal těch pár kilometrů i k nám a pro typicky pivařský národ vznikl nový, nejen letní, osvěžovák. I já jsem mu propadl.

7.9.2012 v 11:25 | Karma: 16,10 | Přečteno: 1489x | Diskuse| Společnost

Jan Kotlín

Klub odložených mužů

Možná proto, že je okurková sezóna, tak se vynořuje stále více článků a pořadů o tom, jak to v dnešní době mají ženské těžké při hledání chlapa, který jim při první příležitosti nestrčí ruku pod sukni, kterému jde o víc, než jen o chvilkové potěšení. Ale nás chlapů se nikdo neptal, jaké to máme z našeho pohledu.

24.8.2012 v 13:21 | Karma: 24,49 | Přečteno: 2118x | Diskuse| Ostatní

Jan Kotlín

Dvakrát miř, jednou...

Kultura národa se pozná podle veřejných záchodů, jako se dobrá restaurace pozná podle toho, že nemá krysí bobky ve skladu. Stav veřejných záchodků se za pár let rapidně zlepšil. Jaký je stav jinde? Jen pro silné žaludky ;-) a ne, toto naštěstí není fotoblog.

3.7.2012 v 15:21 | Karma: 16,49 | Přečteno: 1081x | Diskuse| Společnost

Jan Kotlín

Pohádka o stromech a větru

Někdy máme problém dětem vysvětlit, kde se berou, nebo proč se maminka s tatínkem občas rádi zamknou v ložnici. Někdy nevíme, jak jim vysvětlit, že nemohou mít všechno, co kolem sebe vidí. Někdy se zeptají na něco, na co nejsme až tak docela připraveni jednoduše odpovědět...

29.6.2012 v 13:40 | Karma: 14,81 | Přečteno: 1699x | Diskuse| Společnost

Jan Kotlín

Gastronomická pornografie

Zvou si ho do Afgánistánu, aby tam vojákům trochou klasické staročeské kuchyně polechtal jejich žaludky. Některým z nás již delší dobu lechtá bránici a jiným gastro dobrodruhům určitě polechtal žlučník. Má svůj pořad, vydal knihu, pak další, bloguje, sportuje a je prý i dobrý milovník. Klement Gottwald české gastronomie Jiří Babica.

11.6.2012 v 15:21 | Karma: 29,26 | Přečteno: 2451x | Diskuse| Hobby