Slušnej debil

21. 03. 2012 8:34:15
A je to zase tady. Zvláštní je, že to mám každoročně spojené s příchodem jara, nebo možná prvních jarních paprsků. Prostě nemůžu dospat. Říká se, že když se někdo budí dříve, než mu zvoní budík a v práci je skoro první, pak to musí být láska (myšleno ta k práci). No nevím, takový extrémista nejsem, ale pravdou zůstává, že první ranní paprsky slunce mě spolehlivě vytáhnou o porci zahozeného spánku dříve, byť jen na hrnek horkého kafe na terase.

Co se dá dělat, jak jsem jednou na nohou, tak zkoušet to na druhém boku ještě na hodinu, hodinu a půl už nemá cenu, v televizi nic nedávají, no, já ji stejně nemám, takže se odevzdaně obléknu a vyrazím vytvářet přidané hodnoty (Moraváci se teď smějí, protože vědí, že v Práglu se stejně pořádně nedělá ani přes den, natož ráno). I když mám spočítáno, že cesta autem je pro mě přesně 3x rychlejší a 28967x pohodlnější, volím autobus. Plán je to pěkný, ale má jednu zásadní trhlinu. Ve stejném čase jako já vyráží do školních lavic několik tisíc školáků a školaček. Z toho dvě třetiny stejným autobusem jako já. Nevadí mi to, nevadí se mi ani mačkat, bůh ví čím to je, že jsem během pár posledních let tu vnitřní zapšklost a skrytou agresi v sobě ztloukl do bezvědomí, svlékl do naha, zavřel na samotku a zahodil klíče. Občas se probudí, ale jen v době, kdy je čas krmení. To si pak krmícím okénkem prodere cestu ven a pošle někoho do... oněch míst. Vždy zaslouženě, dlužno dodat.

Co mě však překvapilo, bylo, že ta početná skupina mladých a „vymazlených“ studentek (studenti tam byli určitě taky, ale na jaře se pro nás muže stávají neviditelnými téměř všichni zástupci stejného pohlaví, radary jsou automaticky rekalibrovány, však to známe všichni), které si zakládají na zmalovaných nehtech všech možných barev, ze kterých umím vyjmenovat jen šestnáct, všech možných vůní, ze kterých umím popsat tak maximálně tři a za doprovodu vytříbeného slovníku, který nebudu pro jistotu reprodukovat vůbec, úplně ztratila cit pro slušné chování, nebo rozpoznání slušného chování.

Autobus přijede, dveře se otevřou, já taktně s úsměvem ustoupím a jako rytíř v lesklé zbroji vybojuji pro početnou skupinku slečen neurčitého věku „ulici“ jako ve fotbale až do útrob. Stojí a koukají. Já stojím a koukám, jak stojí a koukají. Koukáme na sebe. Slečny se začnou pohihňávat a dvě průbojnější z nich mě loktem loupnou do žeber, odstrčí stranou a za doprovodu hlášek jako: „stojí a čumí...“ a hlavně: „si tam stoupne a myslí si, jakej je king, slušnej debil...“ se protlačí s vítězoslavným výrazem dovnitř. Potupně nastoupím a předstírám, že jsem minulé úterý. Dveře se zavřou, autobus cukne a jedna z těhle božích bytostí mi skončí v náruči. Postavím ji znovu na nohy, přičemž ignoruji fakt, že mi při pádu podpatkem zmrzačila nárt a nehty mi zaryla do předloktí tak hluboko, až se mi opotily záda a potichu se snažím ujistit, že je v pořádku, přičemž ze země sbírám její upadnuvší přezůvky (chytrá holčina, až bude mít z těch lodiček nohy jako konve, tak se alespoň přezuje do pohodlnějšího). Vytrhla mi bačkory z ruky, pohladila mě po duši slovy: „jsem v pohodě, nestarej se...“ a informovala své kamarádky, že: „von mě snad balí, to je fakt fór...“ tak hlasitě, aby se minimálně polovina autobusu otočila a prohlédla si mě.

A teď nevím, čím to je. Nikdo je nepřipravil na to, že slušnost ještě ze světa nevymizela, nebo je to extrémní feminismus, kdy nebudeme smět ženu ani pustit do dveří, pomoci jí s těžkými věcmi, pomoci jim s kabátem, v restauraci jim pomoci s usazením ke stolu, aniž by to bylo považováno za brutální útok na jejich samostatnost? Já vytrvám a budu hájit čest staré školy. Však ono to z módy stejně nikdy nevyjde.

S pozdravem

Slušnej Debil

Autor: Jan Kotlín | středa 21.3.2012 8:34 | karma článku: 21.94 | přečteno: 1682x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 2 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 35 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 36.22 | Přečteno: 772 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 31.91 | Přečteno: 2899 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.31 | Přečteno: 322 | Diskuse
Počet článků 74 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2742

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...