Euro patří minulosti

2. 12. 2011 15:46:08
1.Ledna 2012 oslaví EURo své desáté narozeniny. Tedy desáté narozeniny jako oběžná měna. Bude vůbec co oslavovat? Až bude tento měnový zmetek sfoukávat pomyslné svíčky na dortu, moc skutečných kamarádů na své oslavě mít nebude. Kdo za to může? Jeho rodiče.

Netrvalo ani deset let, aby se státy eurozóny a další, které si přímou dohodou s EU, nebo bez ní adoptovaly EURo jako svojí národní měnu poznalo, že jednotná měna nemusí být vždy výhrou. I přes dodržení Maastrichtských kritérií nejsem přesvědčen o tom, že z dlouhodobého hlediska je možné spojení tolika rozdílných ekonomik a jejich násilného seškatulkování pod jednu střechu.

EURo svoji slabost dokázalo v praxi a ztroskotalo prakticky na první větší překážce. Ihned se setkáme s názory (např. Jan Bureš – ERA Poštovní spořitelna), že by měla Evropská centrální banka nafouknout záchranné fondy v rámci eurozóny. Proboha proč? Bude se jednat opět a pouze o další neřízené odírání euroobčanů na přímých daních o prostředky, které stejně všichni víme, že ECB použije k odkupu dluhů v rámci eurozóny. Odkupovat svůj vlastní dluh nic nevyřeší. Nebo si lidé jako José Barrosso, Angela Merkelová, Nicolas Sarkozy, Herman Van Rompuy skutečně myslí, že tohle je správná cesta z krize? To do dnešního dne nepochopili, že občané členských zemí už nemají z čeho brát? Miliony lidí bez práce, stoupající nezaměstnanost, stoupá počet subjektů, které nejsou schopny splácet své závazky, stoupá nakonec i počet lidí žijících na hranici chudoby. Není tady něco zásadně špatně? Je tohle to co jsme chtěli? Odkázat nakonec našim dětem zdrcenou, vytěženou, ekonomicky nekonkurenceschopnou a bankrotující Evropu? Krmíme monstrum, které nikdy nebude syté.

Ani to však bruselské nomenklatuře nestačí. Štvaní mrtvého koně pokračuje a ekonomická sebevražda klepe na dveře. Nalévání dalších a dalších prostředků pro záchranu nezachranitelného bude pokračovat. Proč? Pro prosazení EURo snu pár vyvolených. Je pozdě na přiznání chyby. EURo nám přineslo vše možné jen ne zamýšlenou stabilitu. Možná nás mnohému naučilo. Co takhle si vzít ponaučení a chybu znovu neopakovat?

Jednotná v rozmanitosti... naše Evropská unie

http://kotlin.blog.idnes.cz/c/233988/Jednotna-v-rozmanitosti-nase-Evropska-unie.html

Autor: Jan Kotlín | pátek 2.12.2011 15:46 | karma článku: 23.93 | přečteno: 1285x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 592 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 900 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.65 | Přečteno: 1547 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 494 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 74 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2742

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...